top of page

En livslång passion för bowling

  • christofer18
  • 29 mars
  • 3 min läsning

Johan Rundgren har drivit Eskilstuna Bowlingcenter sedan februari 1989, men hallen har

en lång historia som sträcker sig över fem decennier. Här får vi en inblick i bowlingen som

sport och fritidsaktivitet, och hur den har utvecklats genom åren i Eskilstuna och i Sverige.


Eskilstuna Bowlingcenter är mer än bara en bowlinghall; det är en del av stadens historia. Johan Rundgren har drivit centret i över 30 år, men själva verksamheten har funnits i mer än 50 år. Redan på 1950-talet öppnade den första bowlinghallen i staden, som låg i Nyfors, under Royalbiografen. Senare tillkom en hall i Sporthallen, och dessa tidiga anläggningar lade grunden för dagens Eskilstuna Bowlingcenter.


BOWLINGENS GENOMBROTT

Bowlingens popularitet växte under 80- och 90-talet i hela landet. Johan Rundgren jämför genombrottet med den explosion av intresse som vi sett för padel på senare år. Enligt Johan blev bowling något av en social träffpunkt, där människor samlades för både tävling och samvaro

ungefär som dagens sociala medier.


– När de automatiska räknemaskinerna kom runt 1990, exploderade bowlingen på riktigt. Vi här i Eskilstuna började till exempel med Disco-bowling och Bowling & Biffar. Det blev en plats för folk att hänga, spela och umgås på ett avslappnat sätt, berättar Johan.


I takt med att bowlingen utvecklades, förändrades också aktiviteterna som erbjöds. Man började hålla öppet till sent på kvällarna, särskilt på fredagar och lördagar, vilket bidrog till att locka fler människor till hallen.


FÖRÄNDRINGAR INOM BOWLING

Även om bowling fortfarande är en populär aktivitet, har den utvecklats med tiden.


– En av de senaste innovationerna inom bowlingen är LED-vägg vid käglorna, som ger en helt ny dimension till spelet. Den ger möjlighet att visa repriser på bra kast och öppnar upp för massor av kreativitet. Fantasin är det enda som sätter gränser. Vi hoppas att kunna investera i en sådan framöver säger Johan. Dessutom har nya bowlingtekniker införts, som att man nu kan kasta

klotet med båda händerna. Det innebär att klotet bara har två hål för fingrarna istället för de traditionella tre hålen.


En fråga som ofta dyker upp är om bowling verkligen kan klassas som en sport. Johan är tydlig i sitt svar:


– Ja, det är det. Bowling är världens största inomhussport för vuxna och finns i alla världsdelar. Men trots sin popularitet har den ännu inte blivit en OS-gren, även om det lobbas för det, säger han.


FRAMTIDEN FÖR BOWLINGEN

Johan ser en fortsatt utveckling för bowlingen, särskilt när det gäller att kombinera sporten med andra aktiviteter. För barnfamiljer har bowling blivit en populär plats för barnkalas, och med hjälp av mekaniska spärrar i rännan kan även yngre barn delta på ett roligt och tryggt sätt. Företag använder också hallen för teambuilding och sociala aktiviteter, och hallen fylls med människor i alla åldrar och med olika syften.


– Framtiden för bowlingen handlar om att kombinera aktiviteter. Vi har ungdomsverksamhet, tävlingar på helgerna och en plats där folk kan komma och ha kul tillsammans, säger Johan.


UNG TALANG FRÅN ESKILSTUNA

När det gäller framtida stjärnor inom bowlingen i Eskilstuna, nämner Johan en ung talang:


– Alvin Fredriksson, som är 15 år gammal, är svensk juniormästare. Han har definitivt en ljus framtid framför sig, säger Johan.


EN PASSION FÖR BOWLING

Johan Rundgren själv har haft en lång resa inom bowlingen. Han flyttade till Eskilstuna 1971 från

Göteborg, där hans mamma träffade en man som spelade bowling. Det var denna man som fick Johan att upptäcka sin egen passion för sporten.


– Jag har spelat bowling sedan dess, och det var kanske inte så konstigt att jag så småningom hamnade här, säger Johan, som i dag driver den största bowlinghallen i Sörmland.


Med över 50 år av bowlinghistoriaoch en fortsatt utveckling framåt ser Eskilstuna Bowlingcenter ut att förbli en central plats för både socialt umgänge och sport.


TEXT OCH FOTO: PETER TORSÉN

Comments


Följ oss på sociala medier

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
bottom of page